Over Sherpa

De naam die ik voor mijn verpleegkundige praktijk koos heb ik in bruikleen van het volk der Sherpa’s. Deze naam betekent voor mij het tijdelijk dragen van een “zorglast” die op schouders van patiënt/cliënt kan liggen, en van het “gidsen” van verpleegkundige expertise in het vaak onherbergzame land van ziekte.
Daarom draag ik sinds het begin van mijn praktijk een deel van de inkomsten over aan projecten die ten goede komen van Sherpa’s.

Over Sherpa’s

Sherpa’s zijn een bergvolk dat “uit het oosten” komt. Zij fokten vroeger veel yaks, kleine langharige runderen en ondernamen met hen veel handelsreizen. Toen in 1959 de grootmacht China Tibet inlijfde en de grenzen met Nepal sloot, verloren de Sherpa’s hun belangrijkste bron van inkomsten.
Door westerse bergbeklimmers werden zij ontdekt als gidsen en dragers van expedities in het hooggebergte. Zij bleken betrouwbaar en zéér kundig. Doordat zij een bijzonder gen bezitten (geërfd van de denisova-mens) kunnen zij toe met minder zuurstof en daardoor op grote hoogtes leven en werken. Wereldberoemd werd Tenzing Norgay Sherpa, die als eerste in 1953 met Sir Edmund Hillary de Sagarmatha (Mount Everest) beklom.
De meeste Sherpa’s wonen in Nepal. Nepal behoort tot de zes armste landen in de wereld. Het laagste leefgebied ligt op 3874 meter boven zeeniveau. Het is er over het algemeen koud met als gevolg weinig vegetatie. De ontbossing is er het grootst van de hele wereld. Vervuiling is enorm, het analfabetisme hoog en de mensen missen veel medische zorg.

Over de projecten

De projecten waarmee ik verbonden ben heb ik bezocht en ben diep onder de indruk van hun innovatieve zorg voor de aarde en de mens. Betoverend en vernieuwend onderwijs, ecologische zorg in landbouw en veeteelt, duurzame omgang met water, zon-energie en brandstof en uitzonderlijke humane omgang en verzorging van gehandicapten en leprozen. Neem zelf eens een kijkje op:
www.shanti-leprahilfe.de en op www.childrenofnepal.org