Visie

Praktijkvisie

In ons leven van alledag wisselen allerlei basale tegenstellingen zoals spanning en ontspanning, slapen en wakker zijn, voedingsopname en uitscheiding, beweging en rust, werk en vrije tijd, huilen en lachen elkaar ritmisch af.
Of je nu jong bent of oud; meestal is er sprake van een natuurlijk evenwicht tusen deze tegengestelde processen en voelen we ons gezond, energiek en vitaal. We kunnen blijkbaar veerkrachtig balanceren en herstellen.

Maar soms niet. Zeker niet na een ziekte of een sociale gebeurtenis met impact. We kunnen daardoor uit balans raken, onze begrenzing verliezen en last krijgen van allerlei kwalen; kinderen gaan kwakkelen, worden prikkelbaar of onrustig en komen maar moeilijk in slaap. Volwassenen krijgen pijn, raken uitgeput, slapen slecht en worden kwetsbaar en down.

Antroposofische zorg

Als verpleegkundige in de antroposofische zorg (dus regulier +) geef ik verpleegkundige behandelingen zoals kruidige wikkels en kompressen, ontspannende lichaamsinwrijvingen en geurige baden als uitwendige therapie. Allen bedoeld voor herstel en balans. De middelen en methoden die gebruikt worden zijn eenvoudig, holistisch, doeltreffend, kostenbesparend en opbouwend voor mens en milieu. De planten komen uit de bio-dynamische teelt. We zijn gewend om behandelingen in serie te geven.

Lichaam en psyche

Uit onderzoek blijkt dat de zorg voor gezonde voeding, het dragen van natuurlijke kledingstoffen, warmte, aandachtsvolle aanrakingen, regelmaat en ritme in de dagstructuur, onthaasting, een goede slaap, wandelen in de natuur, náást het gebruik van natuurlijke gezondheidszorg een bijzonder effect hebben op ons kwaliteitsgevoel van leven. Zorg voor hele basale elementen van ons fysieke en psychische huis doet ons thuis voelen in onszelf.

Voor kinderen in het bijzonder betekent uitwendige therapie een versterkende bijdrage bij ziekte en ontwikkeling. Voor jongeren biedt het evenwicht en balans. Voor dementerenden is deze warme aandachtige zorg van onschatbare waarde; non-verbaal raken deze kruidige interventies en warme technieken aan het verborgen Ik (of verdwaalde Ik) en wekt weer de beleving en herinnering van deze mens.
Voor volwassenen: Het leven vraagt veel van ons. Met deze uitwendige behandelingen lukt het beter om te herstellen na een ziekte of na intensieve medische therapie. Ook na blijvend gezondheidsverlies, een naderend afscheid of tijdens een rouwproces werken deze warme omhullingen en inpakkingen versterkend, rustgevend en troostrijk.